Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

sâmbătă, 1 mai 2010

Moqueca braziliana

Avand origini indigene, moqueca este una dintre cele mai delicioase specialitati ale bucatariei braziliene. Moqueca inseamna tocana in romaneste si asta si este - un amestec de diferite feluri de peste - creveti, homari, calamari, bibani de mare etc., nuca de cocos, ceapa, usturoi, coriandru, ardei, rosii si ulei de dendê extras dintr-un palmier african, toate inabusite intr-un vas de lut la foc mic si apoi servite alaturi de orez fiert in lapte de nuca de cocos.

Cele doua variante sunt Moqueca Capixaba din Espírito Santo si Moqueca Baiana din  Bahia. Diferenta este ca moqueca capixaba foloseste in loc de ulei de dendê, ulei de masline sau un alt tip de ulei mai putin gras. Bucataria din Bahia ofera o combinatie unica de feluri de mancare afro-braziliene. Unele pot fi picante datorita utilizarii ardeilor iuti malagueta dar, chiar si asa, foarte gustoase. Pe de alta parte, bucataria din Espírito Santo se axeaza pe preparate din fructe de mare usoare, cu o puternica influenta indigena, in care se utilezeaza mult un fel de banana care trebuie gatita inainte de a fi consumata denumita banana-da-terra
 
Raspandita astazi in toata Brazilia, moqueca poate fi savurata in São Paulo in restaurante precum Meaipe, Tordesilhas si Bargaço,  in Salvador in restaurantul Yemanjá contempland oceanul Atlantic, in Rio de Janeiro in restaurantul Sobrenatural sau in Vitória (Espírito Santo) in restaurantele Moqueca e Cia sau Papaguth.

Moqueca este la fel de batrana ca si Brazilia insasi. In toti acesti ani de existenta a acumulat arome portugheze, africane si indigene ceea ce face din ea astazi o delicatete prin excelenta braziliana.  

O reteta in engleza al acestui savuros si unic fel de mancare brazilian puteti gasi la urmatoarea adresa URL: http://www.foodnetwork.com/recipes/moqueca-de-peixe-recipe/index.html. Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Sunt o mare iubitoare de fructe de mare si peste...am sa iau reteta si am sa o incerc...:) cu toate ca una este sa o gatesti acolo si alta este sa o gatesti aici ... eu sunt de parere ca oricat de perfect ti-ar iesi un fel de mancare cu alte origini tot nu e la fel cum iese gatita in tara de origine...te pup si ai putea sa ne dai mai multe retete :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am trait in Vitoria ES un an si jumatate si pot sa confirm ca moqueca este delicioasa. Are o savoare incredibila. Imi lipseste enorm mancarea braziliana. Cam greu sa faci moqueca in Romania, mai ales ca trebuie savurata cu un sos special care se serveste separat.

    RăspundețiȘtergere