Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

vineri, 7 mai 2010

Copacabana si Ipanema

In Rio de Janeiro, orasul care pentru frumusetea peisajului sau a fost ales gazda Jocurilor Olimpice din 2016, se gasesc doua dintre cele mai cunoscute si mai superbe plaje din lume: Copacabana si Ipanema.

Copacabana inseamna "loc luminat" in quechua, limba vechilor incasi, iar de Anul Nou se umple, intr-adevar, de lumina atunci cand milioane de cariocas, locuitorii orasului Rio, vin pe plaja pentru a sarbatori cu muzica, sampanie si jocuri de lumini. In restul anului, plaja Copacabana este plina de oameni - bogati sau saraci, tineri sau batrani. In costume de baie minuscule, ei beau caipirinhas, bere sau apa de nuca de cocos, se racoresc cu inghetate, joaca volei sau fotbal, se lupta cu valurile, construiesc castele de nisip, stau cu burta la soare, alearga, citesc sau filtreaza. Nu conteaza cine esti sau de unde vii ci cat de frumos ti-e bronzul.


Marginita la un capat de colina Pão de Açúcar, punctul de reper cel mai cunoscut al acestei plaje este hotelul de lux Copacabana Palace, deschis in anii 20 si considerat de multi drept cel mai bun hotel din America de Sud. Elegant si clasic, numele va suna poate cunoscut datorita filmului muzical "Flying Down to Rio" in care Fred Astaire and Ginger Rogers danseaza pentru prima data impreuna.

La o distanta care poate fi strabatuta pe jos se gaseste o alta faimoasa plaja - Ipanema. Aceasta a dobandit renume mondial in anii 60, atunci cand compozitorii Antônio Carlos Jobim (muzica) si Vinicius de Moraes (versuri) au compus binecunoscutul cantec bossa-nova - Garota de Ipanema - inspirandu-se din imaginea unei senzuale fete ce se plimba pe plaja. Fata de Copacabana, Ipanema este astazi mai cocheta, mai sigura dar si mai scumpa. Hotelul Fazano, proiectat de arhitectul francez Philippe Starck, este simbolul caracterului contemporan al acesei plaje, spre deosebire de Copacabana care are un aer placut dar usor demodat.

Aflate amandoua in zona de sud a orasului, cartierele ce strajuesc plajele Copacabana si Ipanema sunt zonele rezidentiale cele mai cautate din Rio de Janeiro. Pline de baruri, restaurante si buticuri elegante, cu privelisti superbe si apusuri de neuitat, ele atrag localnici si turisti din intreaga lume.

Un comentariu:

  1. Mi-au placut plajele astea. Le-am privit cu invidie, chiar. Noi de ce nu am putea face si noi asa ceva? Pentru ca sint artificiale! Au fost "construite" acum citeva zeci de ani (cu mijloacele tehnologice de atunci), cu mult pamint, nisip, ciment. Visez sa se faca asa ceva si pe litoralul romanesc. Chiar si aeroportul international l-au construit asa. L-as ierta pe Mazare de toate pacatele daca ar reusi si el. Mi-a placut si Aterro do Flamengo, plin de culoare, unde coboara in grupuri cei mai saraci din favele si se simt bine la plaja, la picnic, la sport, cu pachete de mincare de acasa. Pacat de apa, ca e neagra. Apa la Copacabana si Ipanema e curata, dar e adinca incepind de la mal, chiar. Mi-au placut si pistele de biciclete, de jogging, oamenii care le utilizeaza, cei care lucreaza cite o luna-doua la un castel de nisip sau altceva frumos si apoi asteapta cite un banut de la fiecare turist fotograf amator. Bravo lor pentru ideea cu statuia de pe Corcovado, au exploatat la maxim peisajul, si asa darnic. In Constanta, echivalentul (cartea postala a orasului) ar fi Cazinoul, dar el nu atrage deloc turistii.

    RăspundețiȘtergere