Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

joi, 22 aprilie 2010

Ortodox in Sao Paulo

Intre 16 si 18 aprilie a avut loc la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din São Paulo prima Adunare Episcopala a Bisericilor Ortodoxe din America de Sud. Evenimentul cu valente istorice l-a avut ca amfitrion pe Dom Damaskinos Mansour, arhiepiscopul bisericii ortodoxe din Brazilia. La aceasta reuniune au participat episcopi ai bisericilor ortodoxe prezente in America de Sud - Patriarhia Constantinopolului, Patriarhia Antiohiei , Patriarhia Moscovei si Patriarhia Romana.

Scopul reuniunii a fost de a pune in aplicare rezolutia celei de-a 4-a Conferinte Episcopale a Bisericilor Ortodoxe din Chambesy (Elvetia) - de a se organiza in intreaga lume adunari episcopale in vederea revigorarii si sporirii prestigiului Bisericii Ortodoxe si a coordonarii activitatilor in diferite domenii precum educatia, traducerea unor texte liturgice, relatiile cu autoritatile, cateheza etc..

In ultima zi a intalnirii, ierarhii prezenti au oficiat Sfanta Liturghie la Catedrala Ortodoxa Antiohiana din São Paulo. Intr-un cadru plin de flori albe, in fata unui iconostas facut din marmura de Carrara si inconjurati de o colectie iconografica deosebita, membrii comunitatii ortodoxe, reprezentantii altor Biserici, demnitarii si reprezentantii diplomatici ai altor tari in Brazilia s-au bucurat de o slujba de o frumusete rar intalnita.

In São Paulo nu exista nici biserica ortodoxa romaneasca si nici Consulat al Romaniei. Nu e usor sa fii roman-ortodox in aceasta metropola sudica. Daca vrei sa participi la o slujba, cea mai aproape biserica romaneasca este tocmai Parohia Sfantului Andrei din Buenos Aires, Argentina. Daca ai ceva de rezolvat la Consulat, trebuie sa iei avionul sau sa conduci 6 ore pana in Rio de Janeiro. Datorita acestor factori dar si a marimii colosale a orasului, comunitatea romaneasca de aici este foarte dispersata. Romanii nu se cunosc intre ei si gasesc din ce in ce mai greu sa isi pastreze traditiile.

Cu putin timp inainte de Adunarea Episcopala am aflat cu bucurie despre intentia de a se deschide o biserica ortodoxa romaneasca in São Paulo. In acest scop, ma adresez tuturor romanilor din São Paulo si imprejurimi cu cerinta de a ne intalni pentru a ne cunoaste si a discuta despre acest proiect. Cei interesati ma pot contacta pe mine la adresa de email: descoperabrazilia@gmail.com sau pe Fr. Dn. Vasile Muresan la adresa de email: vasilemuresan@yahoo.com.

A auzi pe PS Ioan Casian de Vicina, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, cantand Hristos a Inviat in romaneste la slujba de dumineca a fost o adevarata incantare pentru putinii romani prezenti. A fost ca si cum ti-ai fi regasit radacinile romanesti si crestine in cantecul ortodox al Pastelui. O biserica ortodoxa romaneasca in Sao Paulo nu numai ar dezvolta si  prezerva acest sentiment dar ar si uni comunitatea romaneasca de aici.

4 comentarii:

  1. Felicitari Iulia pentru acest blog pe care l-am descoperit de curand.
    O mana de romani de aici din SP iti saluta initiativa si sunt in asentimentul tau!
    Mi-ar placea sa luam legatura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca ar fi cazul ca Patriarhia Romaniei sa se gandeasca si la sufletul celor catorva sute de romani ortodocsi din Sao Paulo,care nu pot auzi o slujba in limba romana .Nu cred ca nu s-ar gasi un preot cu suflet mare care sa slujeasca acestor credinciosi in limba romana.Rog Patriarhia Romana sa se gandeasca serios la aceasta problema.Toti acesti romani care locuiesc de ani in Sao Paulo incep sa frecventeze alte culte ori sa rataceasca calea cea dreapta.

    RăspundețiȘtergere
  3. exista biserica ortodoxa doar in Sao Paolo??eu as vrea sa ma asez in Boca da Mata in alagoas,si as vrea sa stiu daca exista vreo biserica aproape de locul respectiv si chiar romani...

    RăspundețiȘtergere