Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

vineri, 9 aprilie 2010

GOOOOOOOOL DO BRASIL!


Intreaga lume asociaza Brazilia cu fotbalul si carnavalul. Cu toate ca Brazilia nu se rezuma la acestea, ele reprezinta cu siguranta una din cele mai populare forme de manifestare a conationalilor lui Pele, Garrincha, Zico, Socrates, Ronaldo, Ronaldinho Gaúcho, Robinho si Kaká.

Inca din primele zile pe taram brazilian, am observat imensa pasiune pentru sportul rege. Un grup de copii jucau fotbal in mijlocul unei stradute ce se afla pe o panta cu inclinatie de 45 de grade fara a scapa nici macar o data mingea la vale in cele 15 minute cat mi-a luat sa urc. In fiecare saptamana auzeam din senin, mergand pe strada, Goooooooooooool! Taximetristii, portarii si vanzatorii imi vorbeau despre fotbal chiar daca stiau ca nu inteleg prea bine portugheza; de parca fotbalul ar fi, in sine, un limbaj universal. Ai vazut ce au facut Sao Paulo, Palmeiras si Corinthians aseara? Te-ai hotarat cu cine tii? Ce face Hagi acum? Romania nu s-a calificat la Cupa Mondiala! Imi pare rau... lasa ca vor veni peste patru ani in Brazilia!


Fotbalul aduce oamenii impreuna dar ii si dezbina. Infocati, brazilienii se supara unii pe altii in timpul campionatului intern dar se impaca repede cand e vorba de echipa nationala. Brazilia este singura tara din lume care a participat la toate cele 17 campionate mondiale, obtinand 60 victorii, 13 infrangeri si 14 remize. Brazilia a castigat cupa mondiala de 5 ori - in 1958,1962, 1970,1994, si 2002 - si este favorita in aceasta vara. 

Muzeul fotbalului din Sao Paulo povesteste intr-o maniera interactiva istoria acestui sport. In paralel este prezentata istoria Brazilei si a lumii si intercorelatia lor cu fotbalul. Situat intr-o aripa a stadionului Pacaembu, muzeul este impresionant. Te trec fiori atunci cand, sub tribuna principala fiind, auzi la magnetofoane zgomotul galeriei asa cum se aude in timpul unui meci si vezi proiectati pe stalpii de beton imagini cu fanii dezlantuiti.

Fotbalul nu este doar cel mai iubit sport in Brazilia, este cel mai important ambasador al Braziliei in lume. Bogati sau saraci, tineri sau batrani, femei sau barbati, toti cei 192 de milioane de locuitori striga si vor striga mereu GOOOOOOOOL DO BRASIL!

 * Mai multe informatii privind Muzeul Fotbalului din Sao Paulo puteti gasi la urmatoarea adresa URL: http://www.museudofutebol.org.br/. Mai multe informatii privind Cupa Mondiala de Fotbal pe care Brazilia o va organiza in 2014 puteti gasi la urmatoarea adresa URL: http://www.copa2014.org.br/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu