Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

joi, 1 aprilie 2010

Paste fericit! Feliz Páscoa!

Intotdeauna mi s-a parut ca perioada dintre Craciun si Paste trece foarte foarte repede. Cum era de asteptat, la tropice timpul nu s-a dilatat din cauza caldurii ci, fugind ca nebunul, m-a prins rapid din urma mai devreme decat m-am asteptat. Pastele este insa o sarbatoare atat de frumoasa incat ma bucur cand vine si sunt trista cand trece. Timpul nebunul nu vrea sa stea in loc...

In Brazilia, este toamna. Friptura de miel, pasca si ouale fierte sunt inlocuite de peste la gratar sau la cuptor, paçoca si oua de ciocalata.


Paçoca este un desert traditional brazilian facut din cu arahide, faina de manioc si zahar, preparat pentru a fi consumat in Saptamana Mare. Ouale de ciocolata, de toate marimile si cu toate aromele, sunt insa, de departe, desertul favorit al brazilienilor in aceasta perioada. Aceasta traditie a fost adusa de imigrantii germani la inceputul secolului XX. Astazi, oamenii stau la cozi lungi pentru a-si cumpara mult asteptatele dulci simboluri pascale. Circa 130 de milioane de oua de ciocolata sunt vandute in Brazilia in aceste zile! Cu energia pe care o dau, cred ca brazilienii o vor lua inaintea timpului nebun!

In acest an, crestinii de toate confesiunile si din toata lumea, sarbatoresc Invierea Domnului in aceeasi zi. In Brazilia se afla cea mai mare comunitate de catolici din lume. In Sao Paulo nu exista nici o biserica ortodoxa romaneasca. Unica optiune este de a merge la o biserica catolica la Slujba de Inviere. Departe de casa, printre straini cu obiceiuri straine, Dumnezeu este unul si iti este aproape oriunde ai fi.

Paste fericit! Feliz Páscoa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu