Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

vineri, 26 martie 2010

Parcul Independentei si Muzeul Paulista, Sao Paulo

Parcul Independentei din Sao Paulo este un simbol national al Braziliei, aflandu-se pe Colina Ipiranga, langa paraul Ipiranga, acolo unde Dom Pedro I  a declarat Brazilia independenta de Portugalia punand astfel capat perioadei coloniale.

Gradinile proiectate in stil francez unesc Muzeul Paulista cu celelalte puncte de atractie existente in parc - o pepiniera de plante, Muzeul de Zoologie, Monumentul Independentei cu Capela Imperiala si Casa do Grito, casa specifica secolului XIX brazilian care se spune ca ar aparea intr-un tablou dedicat independentei din Muzeul Paulista. In gradinile cu iz european se gasesc arbusti hamamelis ornamentali, azalee, trandafiri, palmieri, chiparosi si pomi fructiferi. Prezenta acestora din urma ofera hrana papagalilor verzi, pasarilor bem-te-vi (Pitangus sulphuratus) si tico-tico (Zonotrichia capensis), bufnitei albe, vrabiutelor, porumbeilor dar si maimutelor cu smocuri albe sau sconcsilor care traiesc in zona .

Parcul Independentei are 3 intrari, parcare pentru 150 de vehicule, heliport, 20 de echipamente de fitness, pista de jogging de 1000 de metri si doua zone recreationale. Intrarea principala se gaseste pe Avenida Nazareth din cartierul paulistan Ipiranga.

Gradinile sale tropicale perfect manicurate, cu fantani arteziene si alei din piatra, te-ar transborda usor in gradinile Versailles din Paris daca nu ar fi flora si fauna specifica. Acestea ii confera insa unicitate si nu e de mirare ca artisti precum Andrea Bocelli, Dianne Reeves si Buddy Guy au ales sa concerteze aici cand au venit in Sao Paulo.

Situate pe un teren in panta, gradinile pun in evidenta impunatoarea cladire a Muzeului Paulista, cunoscut si sub numele de Muzeul Ipiranga. Aceasta a fost construita in stil renascentist intre 1885 si 1890. Cladirea are de 123 de metri lungime, 16 metri latime si o abundenta de elemente decorative, fiind proiectata de arhitectul italian Tommaso Gaudenzio Bezzi. Dimensiunile si stilul arhitectural al palatului au fost exceptionale pentru São Paulo de la sfarsitul secolului XIX care avea doar 70.000 de locuitori.

Astazi, Muzeul Paulista functioneaza sub egida Universitatii Sao Paulo, avand in colectie sa peste 125.000 de obiecte ce stau marturie istoriei Brazilei si a rolului jucat de paulistani.

Scara principala a muzeului are o valoare simbolica uriasa pentru locuitorii orasului Sao Paulo si iti atrage atentia din momentul in care pasesti inauntru. Scara in sine reprezinta raul Tietê, punctul de plecare a exploratorilor bandeirantes, spre interiorul tarii. Boluri cu apa din raurile descoperite de paulistani intre secolele XVI si XVIII - Paraná, Paranapanema, Uruguai, Amazonas etc. - sunt incorporate ornamentelor care o impodobesc. Pe peretii ce o inconjoara sunt instalate statui ale eroilor bandeirantes. O statuie de bronz a lui Dom Pedro I realizata de Rodolpho Bernardelli se afla in nisa centrala.

Cea mai cunsocuta opera de arta din colectia muzeului este un tablou al artistului Pedro Américo denumit "Independência ou Morte" - Independenta sau Moarte - cunoscut si sub numele de "O Grito do Ipiranga" - Strigatul de la Ipiranga.

Comandat in timpul constructiei monumentului Independentei, tabloul a fost terminat in 1888, cand monarhia braziliana se confrunta cu o criza - tara va deveni republica in anul următor. Din acest motiv, s-a apreciat ca faptele istorice au fost modificate de dragul esteticii si pentru o redare mai eroica a momentului. Pe 7 septembrie 1822, Dom Pedro I era obosit dupa un drum de 11 ore din Santos, drum pe care l-a facut cel mai probabil pe un catar si nu pe un cal, acesta fiind modul de a traversa lantul muntos Serra do Mar in acele vremuri. In aceasta stare erau, se pare, si ceilalti oameni din anturajul sau. In incercarea de a da mai mult eroism strigatului lui Dom Pedro I de "independenta sau moarte!", se pare care Pedro Américo s-a inspirat din tabloul lui Ernest Meissonier, "1807, Friedland", care il prezinta pe Napoleon victorios in batalia cu acelasi nume. In ciuda acestor controverse, "Independência ou Morte" este cel mai important simbol al independentei Braziliei si trebuie apreciat ca atare.

Pe langa obiectele ce marcheaza diferite momente din istoria Brazilei, muzeul prezinta publicului si o colectie impresionanta de timbre, fotografii, utilaje, mobila si obiecte decorative ce fac un portret modului in care s-a format societatea paulistana. Fotografii de acum 100 -150 de ani a strazii Rosário si al Patio da Cadeia, o macheta interactiva a orasului Sao Paulo, timbre pe care le poti vedea mai bine prin lupe special instalate, picturi ce prezinta intalnirea colonizatorilor cu indienii din aceasta zona si expeditiile fluviale, monções, organizate de bandeirantes, fotografii cu sclavii africani ce au fost utilizati pe plantatiile de cafea, masini de pompieri, casute postale, o ambulanta fabricata de Fiat in secolul XIX, obiecte din sticla si mobila frantuzeasca, un salterio - vechi instrument muzical - din secolul XVIII, afise originale ale primelor companii de import-export etc.. - toate arata drumul parcurs de Sao Paulo pentru a deveni metropola de astazi.


Muzeul Paulista a fost reformat de curand si isi prezinta exponatele intr-o maniera bine organizata si interactiva. Din pacate, nu pot spune acelasi lucru despre Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti pe care l-am vizitat in toamna anului trecut. Daca insa Brazilia a gasit 2,5 milioane de dolari pentru a reforma acest muzeu, poate va gasi si Romania resurse pentru a-si aduce cel mai important muzeu de istorie la standardele internationale. Eu imi pastrez optimismul!

In Brazilia, Parcul Independentei si Muzeul Paulista ofera o privelisti superbe asupra orasului Sao Paulo si sunt locuri ideale pentru a te destinde la umbra in zilele calduroase de vara. Este o combinatie ideala intre cultura si activitate recreativa pe care o recomand oricarei persoane care viziteaza Sao Paulo.

Parcul Independentei este deschis publicului in fiecare zi de la orele 5:00 pana la orele 20:00 avand intrarea libera. Muzeul Ipiranga este deschis publicului de marti pana dumineca de la orele 9:00 pana la orele 17:00 avand un pret de intrare de 4 Reali, bilet intreg, si 2 Reali, bilet redus.

Mai multe detalii privind Muzeul Paulista puteti gasi la urmatoarea adresa URL: http://www.mp.usp.br/.

3 comentarii:

  1. jos palaria! cum reusesti sa scrii articole cu atat de multe detalii.. le traduci de undeva ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pun multe intrebari cand vizitez un loc despre care vreau sa scriu si, daca imi trebuie informatii specifice, cercetez si diferite surse ;-). De tradus, nu traduc insa nimic... si-ar pierde din originalitate blogul si nu ar mai avea sens...

    RăspundețiȘtergere
  3. felicitari inca o data..poate scrii mai multe si despre artistii brazilieni..(muzicieni..pictori..actori..sculptori..romancieri)

    RăspundețiȘtergere