Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

sâmbătă, 20 martie 2010

Strazi cu nume romanesti pe taram brazilian

In plimbarile mele prin Rio de Janeiro si Sao Paulo am dat totalmente accidental peste doua strazi cu nume romanesti. In Rio am descoperit Rua Rumania in apropierea locului de unde se ia trenul pentru a urca pe Corcovado iar in Sao Paulo,  in spatele Muzeului Brazilian de Sculptura, am descoperit Rua Bucareste.
Rua Rumania se afla in cartierul Laranjeiras, un cartier rezidential din zona de sud a orasului Rio de Janeiro. Pe aceasta strada cu nume ce mi-a adus aminte de casa am intalnit scoala de teatru Casa De Artes Laranjeiras, cel mai important centru de formare profesionala a actorilor din Brazilia. Tot aici am obsevat ca autoritatile braziliene nu stiu inca ca in Romania a avut loc o revolutie, pe indicatorul strazii scriind Rua Rumania - Republica socialista din Europa Orientala.

Rua Bucureste se afla in cartierul paulistan Jardim Europa, un cartier linistit, plin de vile si copaci tropicali din zona de sud a orasului Sao Paulo. Pretul pe metru patrat a unei locuinte in aceasta zona ajunge la 5.000 de dolari, in prezent existand pe Rua Bucareste o casa de vanzare pentru 4 milioane de dolari. Asa s-a spulberat visul meu de a trai in Sao Paulo pe Rua Bucureste...  Rua Bucareste este si ea o strada cu valente artistice. Pe ea se gasesc Institutul Victor Brecheret si Fundatia sculptor Victor Brecheret, autorul binecunoscutului monument Bandeirantes ce se afla la una dintre intrarile in parcul Ibirapuera. Tot pe aceasta strada locuieste fiul  sculpturului, pe fatada intrarii casei sale fiind pictat monumentul Bandeirantes si in curtea sa putandu-se admira o serie de sculpturi din bronz si piatra ale artistului.

Am inteles ca mai exista strazi cu nume romanesti in Jacareí (statul Sao Paulo), Carapicuíba (statul Sao Paulo) si Cachoeirinha (statul Rio Grande do Sul). Sunt convinsa insa ca exista si alte strazi care dovedesc ca distanta intre Brazilia si Romania nu este atat de mare. Cine stie... poate le veti descoperi voi intr-o zi!

Un comentariu:

  1. buna.numele meu e cristian,ti am trimis un email mai devreme,curios,eu am locuit in jacarei dar nu am vazut nici o strada cu nume romanesc,o sa prestez mai multa atentie data viitoare

    RăspundețiȘtergere