Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

joi, 18 februarie 2010

Cow Parade 2010, Sao Paulo

De la parada scolilor de samba la parada vacilor. Asa se exprima Sao Paulo in primele luni ale anului 2010. Cum despre Carnaval am povestit in articolul precendent, acum vom povesti cate ceva despre cow parade.

Cow parade este cel mai mare eveniment de arta publica din lume. Din 1998, cand a fost initiat in Zürich de catre sculptorul Pascal Knapp, mai mult de 58 de orase din intreaga lume precum Chicago, New York, Londra, Tokio, Praga, Curitiba, Belo Horizonte, Boston, Paris, Rio de Janeiro, Milan sau Madrid au organizat acest eveniment. In tot acest timp expozitia a fost vizitata de mai mult de 150 milioane de persoane.

Din 22 ianuarie si pana pe 21 martie, Sao Paulo este pentru a doua oara gazda cow parade. Prima data a avut loc in 2005, in acelasi an cand a avut loc si in Bucuresti. Atunci au fost stransi mai mult de 3 milioane de Reali (circa 1,5 milioane dolari) pentru diferite proiecte sociale. Astazi, cele 90 de vacute in marime naturala din fibra de cristal incearca sa captiveze publicul si sa atraga resurse banesti similare.

Ele sunt imprastiate in diverse puncte cheie ale orasului precum Av. Paulista, Av. Brig. Faria Lima, Av. Cidade Jardim, Rua Oscar Freire, statii de metro, muzee si parcuri. Sculpturile au fost create de diferiti artisti plastici si design-eri locali si sponsorizate de anumite firme. Dupa terminarea expozitiei, ele vor fi scoase la licitatie iar banii obtinuti vor fi donati ONG-urilor.

Vacutele din Sao Paulo nu fac muuuu ci se lasa sa fie admirate. Simpatice, cu colorit viu, ele inspira veselie si adeseori provoaca rasul. Numele si temele creative, in unele cazuri, se joaca cu termenul "cow" generand diverse titluri haioase: Cowgestionamento prezinta problema traficului din Sao Paulo, Cow-bustível releva importanta Braziliei ca si producator de petrol si etanol, Cowleta Seletiva aminteste despre necesitatea de a polua mai putin si de a avea grija mai multa de orasul in care traiesti, Cow Sambista subliniaza pasiunea paulistanilor pentru samba, Micowjackson, Cowlorida Voadora, Cowfeína, Yellow Cow-marine confirma necesitatea de a infrunta totul cu un bun simt al umorului.

Vacute inspirate din diferitele fatete ale orasului Sao Paulo - ziua, noaptea, arhitectura, oamenii cu particularitatile lor - sunt in special interesante. Vaca Cosmopolita, Sampa sem Parar, São Paulo mais Cowlorida releva pasiunea artistilor pentru orasul din care se inspira. O vacuta neagra care nu atrage atentia la prima vedere, Vaca Torpedo de la numarul 302 de pe Avenida Paulista, interactioneaza cu publicul prin SMS-uri la numarul 50065 pe care le afiseaza pe monitorul care ii este integrat.

Printre artistii care au colaborat in acest an la cow parade se numara Inez Saragoza, Sônia Menna Barreto, Maramgoní, Marcelo Faisal, Marcello Serpa, Hans Hossi, Morandini, Reynaldo Berto, Luciana Mariano, C. Sidoti, Antonio de Olinda, Glauco Diógenes si Lucas Pennach.

Cow Parade este un foarte util instrument de marketing cu rol artistic si caritabil. Pentru firmele ce sponsorizeaza, vacutele reprezinta un mijloc de comunicare cu publicul cu un inalt grad de vizibilitate, pentru artisti, o modalitate perfecta pentru a se face cunoscuti, la obiectul de arta avand acces mult mai multi oameni decat ar avea intr-un muzeu sau o galerie, pentru ONG-uri, un mijloc foarte util pentru a strange bani iar pentru public, un prilej de a se opri, de a zambi si de a uita un pic de agitatia unei mari metropole.

Mai multe informatii privind acest eveniment puteti gasi la urmatoarea adresa URL: http://www.cowparade.com.br/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu