Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

joi, 11 februarie 2010

Carnavalul - spiritul poporului brazilian

Carnavalul isi are originea in festivalul de primavara al Greciei Antice care sarbatorea pe Dionis, zeul vinului. Romanii au adoptat acest obicei prin Bacchanalia, in cinstea lui Bachus, zeul roman al vinului, si Saturnalia, cand sclavii si stapanii lor faceau schimb de haine si petreceau impreuna. Biserica romano-catolica a modificat mai tarziu Saturnalia intr-un festival ce ducea pana la "Miercurea Cenusii", zi ce marcheaza inceputul postului Pastelui la catolici si protestanti. Acesta a evoluat rapid intr-o masiva sarbatoare a indulgentelor - muzica, carne, alcool si placeri trupesti - ultimele inaintea celor 40 de zile de post si abstinenta. Insusi cuvantul carnaval vine din expresia latineasca, carnem levare, ce semnifica "adio carne".

Originea carnavalului brazilian este marcata de festivalul portughez ce avea loc in perioada coloniala inaintea Postului Pastelui numit entrudo. Era un eveniment caotic. Participantii aruncau cu noroi, mancare si apa unii spre altii ceea ce ducea adeseori la revolte. Doar jocurile cu confetti si steagurile s-au pastrat din acest obicei. Primul bal mascat, in ritm de polca si vals, a avut loc in Rio in 1840, sub influenta balurilor mascate din Paris si Venetia. Paradele stradale prezentand care alegorice si fanfare militare si-au facut aparitia un deceniu mai tarziu. Sunetul strans asociat cu carnavalul din Brazilia, samba, a fost introdus abia in 1917. Samba este un amestec de semba angoleza, polca europeana, batuque africana, cu accente de habanera cubaneza si alte stiluri. Ceea ce stim noi ca fiind samba este rezultatul sosirii brazilienilor de culoare (in principal din Bahia) in mahalalele sarace sau favelas din Rio ca urmare a abolirii sclaviei din 1888.

Astazi carnavalul este organizat de scolile de samba care au aparut pentru prima data in 1928. Mai mult decat grupuri muzicale, ele sunt de fapt asociatii de cartier care asigura resursele educationale si medicale ale comunitatii intr-o tara in care diferentele sociale sunt imense iar cei saraci sunt putin protejati.

In zilele ce urmeaza Brazilia va fi cuprinsa de spirit de sarbatoare. In Rio de Janeiro si Sao Paulo vor avea loc paradele scolilor de samba in cele doua sambodromuri proiectate de Oscar Niemeyer. Un juriu va analiza pe fiecare in parte si va alege scoala castigatoare. In Salvador si Recife actiunea principala se desfasoara pe strazile oraselor unde se vor organiza procesiunile mai linistite afoxe si maracatu.

Sute de mii de turisti vor admira pe Columbina, Arlechin, Pierrot, Regele Mono si Regina Carnavalului, costumele extravagante, frumoasele brazilience dansand in ritm de samba imbracate sumar, barbatii imbracti in haine de femeie, carele alegorice, purtatorii de steag, ritmurile percutionistilor, figurinele gigantice, indienii, trubadurii medievali, arhiepiscopii romano-catolici, soldatii etc.. Beyonce, Alicia Keys, Madonna sunt printre personalitatile care se afla in aceste zile in Rio. Dans, muzica, caipirinhas si nebunia va incepe.

Chiar daca carnavalul din Brazilia nu are vechimea carnavalului din Venetia, atestat documentar inca din 1268, el este astazi o manifestare unica a simbiozei intre cultura africana si cea europeana si o expresie fidela a spiritului poporului brazilian, espírito do povo.

* Mai multe informatii despre Carnavalul din Brazilia puteti gasi accesand urmatoarele adrese URL:

Un comentariu:

  1. O româncă care ştie mai mult despre carnaval decât brazilienii! Bravo! =)
    Tu ştii că nu-i doar în Rio şi Sampa că o să aibă loc paradele, aşa-i? Sunt multe oraşe care au parade... Încă Poços de Caldas, oraşul meu, un oraş mic, are multe şcoale de samba...
    Afoxe şi Maracatu, liniştite? Uhu! =)

    RăspundețiȘtergere