Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

sâmbătă, 6 februarie 2010

Ploi tropicale

46 de zile consecutive cu ploaie. Asa arata vara la tropice. Dimineti toride, oameni fugind de soare. Intre orele 16:00 si 18:00 ploi calde, torentiale, fulgere si tunete, oameni fugind de ploaie. O ora si totul este uscat, oameni bucurandu-se de racoarea de dupa.

Asa arata vara la tropice dar, in acest an, a fost prea multa ploaie chiar si pentru standardele tropicale. Institutul National de Meteorologie (Inmet) a raportat o acumulare de ploaie in Sao Paulo de 480,5 mm intre 1 si 31 ianuarie, cea mai mare valoarea inregistrata in luna ianuarie de dupa 1947.

In Sao Paulo, intre zgarie norii asezati pe un relief derulos, ploaia transforma strazile in adevarate rauri care duc cu ele multe dintre resturile menajere ale locuitorilor metropolei. Privelistea nu este agradabila dar e poate de inteles avand in vedere ca in fiecare zi in Sao Paulo sunt colectate 15 milioane de tone de gunoaie. Odata ce incepe a ploua, nu ai nici o sansa decat sa astepti sa se opreasca. Umbrela nu iti este de nici un folos, poti tranversa strada doar daca accepti faptul ca te vei uda pana la genunchi, daca conduci, trebuie sa fii pregatit pentru a petrece mult timp in trafic.

In mass-media, titlurile principale sunt legate de ploaie: Strazi inundate si rauri care ies din matca in Sao Paulo, Precipitatiile blocheaza drumurile de centura si ucid 8 persoane, Ploile masive duc la inchiderea aeroportului Congonhas, In ploaia din Sao Paulo se moare sarac - in cea mai mare parte in regiunea de nord-est, Ploaia stinge lumanarea ce marcheaza aniversarea orasului Sao Paulo, Ploile se intensifica si toate regiunile din Sao Paulo intra in stare de alerta, Ploaia revine pentru a pedepsi Sao Paulo, Ploaia invadeaza o statie de metro si cauzeaza panica, Ploile fac ca 31 orase din statul SP sa decrete stare de urgenta, Barra Bonita: 112 mm de ploaie in 12 ore etc.

Pana acum se estimeaza ca 70 de persoane au murit datorita ploilor. Majoritatea provin din zonele mai sarace unde alunecarile de teren provocate de ploi duc la daramarea constructiilor ridicate ilegal si in mod necorespunzator. Vina nu este insa nici a ploii si nici a saracilor care traiesc in locul nepotrivit si nu isi colecteaza deseurile menajere. Paulistanii cer guvernantilor sa nu mai transfere raspunderea acestor tragedii si sa dezvolte programe sociale viguroase in aceste regiuni. Din pacate insa, nu exista nici macar un plan de a construi locuinte sociale pentru a-i muta pe cei ce traiesc in zonele de risc.

Economic, datorita ploilor excesive, populatia va trebui sa plateasca cu 20% mai mult pentru politele de asigurare ale masinilor si, cum circa 50% din productia agricola a fost distrusa, cu 11% mai mult pentru alimente.

In fata acestor conditii meteorologice extreme, brazilienii stiu insa sa faca haz de necaz. Glumele abunda ca si ploaia:  "cine crede ca apa lumii se termina nu locuieste in Sao Paulo'', "Noe, de ce nu-ti construiesti arca in Piata da Sé", "Dupa airbag, colacul de salvare este optiunea cea mai importanta in masinile din Sao Paulo", "In sfarsit Sao Paulo are priveliste spre mare!".

Poezia Rar a lui Bacovia pare ca a fost scrisa in aceste zile in Sao Paulo: " Ploua, Ploua, Ploua. Vreme de betie". Sa nu uitam insa vechea vorba romaneasca ce zice ca dupa orice furtuna vine cer senin!

2 comentarii:

  1. haha, genială aia cu "Sao Paulo are in sfarsit priveliste la mare". Sao Paulo şi Curitiba au o climă mai 'rece' decât Rio şi majoritatea celorlalte oraşe, (macar intre Iunie si August) nu-i aşa ?
    Asta-mi aminteste de raspunsul lui Marcelo Adnet la intrebarea pusa de Jo Soares:"Care a fost primul lucru care te-a frapat cand ai venit in Sao Paulo?". Adnet a raspuns:"Mi-am dat seama ca sunt prost imbracat!"(aluzie la mai multe diferente intre Rio si Sao Paulo, printre care si vremea)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asa este. Statele din Sud au o clima mai rece. Rio este un pic mai la nord si este mai cald. In sudul Brazilei, chiar ninge uneori. In nord si centru, nu ninge niciodata.
    Din punctul de vedere al vestimentatiei, e o mare diferenta intre Rio si Sao Paulo. E diferenta dintre Miami si New York. In Rio lumea se imbraca mai colorat, oamenii sunt mai preocupati de cum arata - numarul operatiilor estetice este mai mare. In Sao Paulo, fiind in principal un centru financiar, lumea se imbraca in culori mai inchise, in haine de tip business. Asta se vede insa mai mult iarna. Vara, cum e foarte cald peste tot, cred ca ambele oamenii din ambele orase tind sa se imbrace in alb, crem, in materiale din tesaturi naturale.
    O alta diferenta - in apropierea plajelor, in Rio poti vedea barbati mergand in bustul gol pe strada sau femei foarte sumar imbracate. In Sao Paulo este interzis prin lege a se merge pe strada la bustul gol.
    Intre cariocas si paulistanos sunt multe diferente. Acestea sunt doar cateva.

    Iulia

    RăspundețiȘtergere