Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

joi, 28 ianuarie 2010

Varfuri litorale: Corcovado si Pão de Açúcar

Rio de Janeiro este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase orase de pe planeta din punctul de vedere al geografiei. Oceanului Atlantic, plajelor Copacabana, Ipanema si Leblon, Lagunei Rodrigo de Freitas si Parcului National Tijuca le stau de straja varfuri inalte si ascutite precum Corcovado si Pão de Açúcar.

Muntele Corcovado are 706 de metri inaltime. Isi trage numele datorita aparentei sale fizice de la corcova, cuvant ce semnifica cocoasa in portugheza. Corcovado este cunoscut mai ales pentru statuia lui Iisus Rascumparatorul (Cristo Redentor) care se afla pe varful sau si care a fost proclamata una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne. Imbratisand pe cariocas, locuitorii orasului Rio, inca din 1931 cand a fost inaugurata de catre presedintele Getúlio Vargas, statuia a fost realizata de sculptorul francez de origine poloneza Paul Landowsky. Partile statuii au fost trimise pe cale maritima din Franta.

Calea ferata de 3800 metri dintre Rua Cosme Velho si Corcovado a fost de mare ajutor in transportarea materialelor pana pe varful muntelului Corcovado. Trenul folosit in acele vremuri a fost primul din Brazilia care a functionat cu electricitate si este astazi utilizat pentru  transportul turistilor. La un pret de 36 Reali dus-intors, trenul rosu te poarta in 20 de minute printr-o deasa padure tropicala pana la baza statuii lui Iisus. Acolo sus o priveliste mirifica si de neegalat te asteapta!

In 2006 a fost inaugurata o capelă, la picioarele statuii, Nossa Senhora Aparecida, dupa sfanta patroana a Braziliei.  Acolo se fac slujbe, se celebreaza botezuri si casatorii. Catolicii din toata lumea se pot casatori in capela dar, precum se putea prevedea, lista de asteptare este foarte lunga.

Alt varf litoral, Pão de Açúcar, in traducere Capatana de zahar, este un monolit de granit si cuart de 396 de metri ce sta de garda la intrarea in golful Guanabara. Atat privelistea de pe varf cat si drumul pana acolo sunt impresionante. Pe culme se poate ajunge luand telecabina  numita Bondinho din apropierea plajei Vermelha contra unui pret de 44 Reali. Urcusul se face in doi pasi, 6 minute in total cu o oprire pe Varful Urca de unde se poate admira Podul Rio – Niteroi, Corcovado, Copacabana si centrul orasului. De pe varf, privelistea iti taie rasuflarea: muntii, plajele, padurea tropicala, cladirile din cartierele Botafongo, Flamengo si centru, toate formeaza in mod armonios un scenariu de neuitat.

Nu pot incheia mai bine acest articol decat citand cateva versuri din cantecul lui Antonio Carlos Jobim numit Corcovado ce intrupeaza spiritul acestui oras minunt - cidade maravilhosa, Rio de Janeiro.

"Nopti linistite de stele linistite,
Corzile linistite ale chitarii mele,
Plutind in tacerea care ne inconjoara
Ganduri linistite si vise linistite,
Plimbari linistite pe langa cursuri de apa linistite
Si fereastra care priveste spre munti si spre mare.
Cat de minunat!
Acesta este locul unde as vrea sa fiu.
...
De la fereastra se vede Corcovado,
Rascumparatorul, cat e de frumos!
As vrea ca viata sa fie mereu astfel."

*Mai multe detalii privind Corcovado veti putea gasi la urmatoarea adresa URL: http://www.corcovado.com.br/. Mai multe detalii privind Pão de Açúcar veti putea gasi la urmatoarea adresa URL: http://www.bondinho.com.br/index2.htm.

4 comentarii:

  1. Interesant articol. As vrea sa va contactez prin email daca se poate. Vreau sa discutam despre un proiect la care Arhiepiscopia Ortodoxa din America se gandeste: infiintarea unei biserici ortodoxe romane in sao paolo.
    va rog sa-mi scrieti la adresa: vasilemuresan@yahoo.com
    Astept cu interes raspunsul dumneavoastra !

    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. suberb,ti se taie respiratia doar privind pozele...

    RăspundețiȘtergere
  3. haha am tradus si eu cantecul Corcovado acum ceva vreme aici http://findbrazil.wordpress.com/2009/11/11/corcovado/

    RăspundețiȘtergere