Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

miercuri, 13 ianuarie 2010

Institutul Butantan, Sao Paulo

Tara tropicala cu vegetatie luxurianta dar si animale dintre cele mai periculoase, Brazilia este gazda unuia dintre cele mai mari centre de cercetare biomedicala din lume. Institutul Butantan este cunoscut pe plan international pentru cercetarea stiintifica a animalelor veninoase si pentru producerea de vaccinuri si seruri. El a inceput sa functioneze inca din 1900 cu prilejul ciumei bubonice din Santos si si-a gasit identitatea in epoca cafelei cand serpii reprezentau o amenintare majora pentru cei ce munceau pe plantatii.

Astazi, Institutul Butantan este un spatiu integrat, de cercetare stiintifica si interactiune culturala, una din principalele atractii turistice ale orasului. Aflat langa campusul Universitatii Sao Paulo, Institutul se afla intr-un parc plin copaci batrani, cladiri de la inceputul secolului XX si carari largi si umbroase care fac din el un loc ideal pentru petrecerea unei dupa-amiezi calduroase.


Institutul detine una dintre cele mai mari colectii de serpi din lume, circa 54.000 exemplare, laboratoare de cercetare, facilitati de productie de vaccinuri, muzee si o biblioteca. In interiorul perimetrului Institutului se gaseste spitalul Vital Brazil unde sunt tratati gratuit cei care au fost muscati de serpi veninosi. Pentru cazuri de urgenta, peluza de langa spital este folosita ca si pista de aterizare pentru elicoptere iar, in zilele cu soare si fara incidente, ca si teren de fotbal si loc de unde se inalta zmei zburatori.

Muzeul Biologic, Muzeul de Microbiologie, Muzeul de Istorie al Institutului Butantan, Hambarul Maimutelor  si Serperia reprezinta principalele atractii pentru turisti.


Serperia, Serpentario, este o copie a habitatului natural in care traiesc serpii tinuti pentru expozitii adresate publicului, cercetare stiintifica si extragere de venin. Institutul Butantan a avut o serperie inca din 1908. In prezent, 5 specii de serpi care s-au adaptat vietii in captivitate pot fi vazuti in aer liber de vizitatori. Restul animalelor veninoase se pot admira in Muzeul Biologic in spatele ferestrelor de protectie din sticla. In acest muzeu, speciile de serpi veninosi de pe teritoriul brazilian, Cascavel, Jararaca, Surucucu, Cotiarinha sau Coral care pot atinge pana la 3,6 metri lungime au un loc privilegiat. Pe langa acestia mai puteti vedea cobre din Africa si India, serpi boa si anaconda din diferite regiuni din America de Sud, un piton birmanez alb, scorpioni, tarantule si soparle.


Hambarul Maimutelor, Macacario, casa uneia dintre cele doua colonii de maimute Rhesus din Brazilia, este inchis in aceasta perioada pentru renovare. Un anunt hazliu intampina vizitatorii: Primatele noastre au plecat in vacanta - Nossos Primatas sairam de ferias! Folosite initial pentru experiente, maimutele sunt protejate astazi si reprezinta pentru copii una dintre principalele atractii ale Institutului.

Institutul Butantan se afla la numarul 1500 al bulevardului Vital Brasil si este deschis publicului de marti pana dumineca de la 9:00 pana la 16:30. In planificarea unei vizite, pasionatii pot tine cont de faptul ca in fiecare joi de la 14:30 la 15:30 au oportunitatea de a manipula 2 specii de serpi neveninosi in fata serperiei din interiorul Institutului.

Mai multe detalii despre oferta culturala a Institutului Butantan veti putea gasi accesand urmatoarea pagina web: http://www.butantan.gov.br/portal/Cultural .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu