Brazilia - tara in care fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume, Amazonul, isi varsa cea mai mare parte a apelor sale, tara cu o zona de coasta la Oceanul Atlantic de 7.700 de kilometri - este, cu 7 miloane de tone anual si in ciuda tuturor probabilitatilor, cea de-a patra tara din lume din punctul de vedere al consumului de carne, dupa Statele Unite, UE si China. Consumul de peste reprezinta doar 5% din consumul anual de carne al populatiei. Consumul de carne de pui - 43%, consumul de carne de porc - 12% iar consumul de carne de vita - 39%.
Acest procent scazut este cu atat mai straniu cu cat media mondiala a consumului de peste este de 35%.
A putea manca mari cantitati de carne a fost insa in Brazilia, din cele mai vechi timpuri, un simbol al bogatiei si al masculinitatii. Cu cat Brazilia a dobandit o mai mare putere economica, cu atat populatia a inceput sa consume mai multa carne.
Din punct de vedere gastronomic, multe dintre delicatesele pentru care Brazilia este cunoscuta pe plan international au la baza pestele: peixe a Brasileiro (peste inabusit servit cu radacina de manioc), camarao na Moranga (o mancare inabusita de creveti mari gatiti in lapte de cocos si serviti intr-un dovleac) sau caldo de piranha (o supa din pestele carnivor).
Cu toate acestea, la ei acasa, brazilienii prefera carnea. Aceasta se gaseste in bucataria braziliana sub toate formele de la hot-dog-uri si hamburger la
feijoada, fripturi si gratare. Dumineca este ziua de gratar in familie. Pentru turisti, cea mai buna modalitate de a experimenta acest obicei este de a merge la o
"churrascaria" pentru a se bucura de un
rodizio de carne.
Churrascaria este restaurantul care serveste carne la gratar, multe dintre ele oferind optiunea de rodizio, cat poti munca la un pret prestabilit. De obicei, exista o masa centrala pe care se pun diferite garnituri - salate, cartofi, branzeturi, orez, fasole etc., de unde clientii se servesc pe saturate pentru ca apoi chelnerii sa mearga de la masa la masa cu frigarui din lemn sau metal pe care se gasesc bucati mari si suculente de diferite tipuri de carne din care taie pentru fiecare in parte cate felii doreste.
Cele mai bune tipuri de carne de vita care se pot gasi la un gratar (churrasco) sunt costela, alcatra, picanha, fraldinha, contra-file si file mignon. Unele churrascarii folosesc si alte tipuri de carne cum ar fi cea de porc, oaie, peste, pui, carnati, inimi de gaina etc.
Acest obicei este originar din sudul Braziliei. Cu toate ca ingrijitorii de vite brazilieni, denumiti gaúchos, sunt cunoscuti pentru delicioasele gratare, primul rodizio a avut loc in Londrina, in statul Paraná acum mai bine de 45 de ani. Istoria crearii serviciului de rodizio a fost motivata de necesitate. Cum la un moment dat churrascaria era plina de oameni iar chelnerii nu reuseau sa ii serveasca pe toti, patronul localului a luat decizia de a pune pe o masa toate varietatile de carne pentru ca fiecare sa se serveasca cu ceea ce doreste, platind pentru tot un pret fix, indiferent de cat consuma.
Churrasco a devenit un hobby national. Astazi, oriunde mergi in Brazilia vei putea gasi o churrascaria. In Sao Paulo, churascariile Fogo de Chao si Vento Haragano se afla in topul amatorilor de carne. Dobandind renume mondial, churrascarii braziliene pot fi intalnite si in tari ca Statele Unite, Canada, Anglia, Italia, Australia, Elvetia sau Singapore.
Cei ce nu au pofta de cantitati mari de carne dar vor totusi sa experimenteze carnea de vita braziliana intr-un ambient mai sofisticat pot merge la un restaurant specializat in fripturi. In Sao Paulo, restaurante precum Varanda si Baby Beef Rubaiyat sunt recomandate de criticii culinari.
Brazilia este campioana nu doar a consumului de carne dar si al productiei. Cele 14 milioane de tone de carne exportate anual la o valoare de circa 2.4 miliarde dolari fac din Brazilia un important jucator mondial. La nivel de tara, Brazilia este al doilea cel mai mare producator de carne de vita din lume dupa Statele Unite si al treilea producator mondial de carne de pui dupa Statele Unite si China. Mai mult, in urma unor achizitii compania braziliana JBS-Bertin a devenit in 2009 cel mai mare producator de carne din lume.
O vorba zice ca in Brazilia exista mai multe vite decat brazilieni. Mai in gluma, mai in serios, este clar ca apetitul brazilienilor pentru carne este mult mai mare decat apetitul pentru peste.