Unul din primele lucruri pe care brazilienii tin sa le impartaseasca noilor veniti este obiceiul de a manca feijoada in fiecare sambata la pranz si locul lor preferat pentru a face aceasta. Inevitabil, am fost indrumata spre cartierul Vila Magdalena unde, in restaurantul Salve Jorge, se serveste "cea mai buna feijoada din Sao Paulo".
Feijoada este unul din felurile de mancare tipice bucatariei braziliene.
Numele sau provine de la unul dintre ingredientele sale de baza, feijão, cuvant ce inseamna fasole in portugheza.
Conform legendei, feijoada a fost creata de sclavii adusi din Africa din resturile de mancare ce ramaneau de la stapanii de mosii. Mai probabila este insa originea europeana a feijoadei. Preparatele asemanatoare, Feijoada portugheza, fabada asturiana si cassoulet-ul frantuzesc se prepara cu fasole alba sau rosie. Casserola italina si cocido madrileño se prepara cu boabe de naut.
Ce contine feijoada braziliana?
Feijoada este un adevarat cocktail. Intr-un vas de lut, alaturi de boabe de fasole neagra (specifice feijoadei braziliene), se fierb timp de cateva ore diferite tipuri de carne uscata, sarata si afumata.
De la un restaurant la altul, aceasta carne poate fi sunca, muschi uscat de vita sau porc, coaste afumate, cateva tipuri de carnat, dar si limba de vita sau urechi de porc. Acest belsug de proteine de origine animala este insotit de orez alb, varza taiata fin (couve), farofa (faina de manioc), banane prajite si portocale felii.
Absoult nerecomandata vegetarienilor si destul de greu de digerat, feijoada este delicioasa! Acompaniata de caipirinha, bautura traditionala a Braziliei ce are la baza un rom facut din trestie de zahar, de un chope, halba de bere, si de prieteni dragi, feijoada da gust zilelor de sambata in Brazilia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu