Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

duminică, 4 octombrie 2009

Primele Jocuri Olimpice din America de Sud - Rio de Janeiro 2016


In aceasta vineri, la Copenhaga, orasul Rio de Janeiro a fost desemnat gazda Jocurilor Olimpice din 2016. Rio a pornit cu cele mai mici sanse dar a avut castig de cauza fata de Madrid, Chicago si Tokio.

De ce a castigat Rio? 
Jocurile Olimpice nu sunt doar competitii intre atleti ci si adevarate spectacole capabile sa dezvolte economii si sa transforme orase. Unul dintre principiile Jocurilor Olimpice este insasi acela de a lasa o "mostenire". In acest context, Rio este, in fapt, singurul dintre cele 4 orase pentru care organizarea Jocurilor Olimpice ar avea un efect cu adevarat transformator.
Cu totii am auzit de frumoasele plaje Copacabana si Ipanema,  de imensa statuie a lui Iisus, Cristo Redentor, de pe muntele Corcovado, de carnaval, samba si bossa nova. Mai putin cunoscute sunt insa problemele sociale cu care se confrunta acest oras. 23,85% din populatie se afla sub limita saraciei (conform datelor furnizare de Institutul de Geografie si Statistica al Brazilei) iar pe dealurile din mijlocul orasului exista zone tip mahala, favelas, ce se confrunta cu probleme mari legate de criminalitatea organizata. Rio este asadar un oras al contrastelor care "are nevoie" de un eveniment de o asemenea anvergura.

Un alt principiu al Comitetului Olimpic International, acela al "universalitatii", a inclinat balanta in favoarea Braziliei avand in vedere ca Jocurile Olimpice nu au fost organizate niciodata in America de Sud.

Mega-campania de comunicare si marketing pe care a dezvoltat-o Comitetul Olimpic al Braziliei (COB) s-a axat nu neaparat pe frumusetea peisajului ci pe pasiunea de a trai, ospitalitatea si veselia locuitorilor orasului Rio, cunoscuti sub numele cariocas. Aceasta campanie a fost sustinuta de activitatile de lobby ale presidentelui Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, "cel mai popular politician de pe planeta" conform lui Obama, ale presedintelui COB, Carlos Arthur Nuzman, care a vizitat in acest sens 41 de tari de pe 4 continente si ale sportivilor brazilieni. In duelul celebritatilor care au facut lobby pentru un oras sau altul, brazilianul Pele a castigat de aceasta data in fata romancei Nadia Comaneci, parte din comitetul de sprijin al orasului Chicago.

Brazilia se afla pe locul 5 in lume in topul tarilor cu cea mai mare populatie si cel mai intins teritoriu si  este momentan printre cele 10 cele mai puternice economii ale planetei. Avand in vedere ca produsul intern brut al Braziliei a avut o crestere de 1,9% in al doilea trimestru al anului 2009 fata de primul trimestru, economia Braziliei arata puternice semne de recuperare, in timp ce alte economii majore inca lupta sa iasa din recesiune. In acest context economic pozitiv, Rio de Janeiro merita sa fie gazda Jocurilor Olimpice din 2016.

Cum se vede acest lucru din Brazila? 
Pe strazile si plajele din Rio sarbatorirea evenimentului continua inca si astazi. Intrebati de jurnalisti ce spera sa le aduca Jocurile Olimpice, locuitorii orasului raspund: "mai multa siguranta", "un sistem de metrou bine pus la punct", "mai multe locuri de munca", "un aeroport modern", "imbunatatirea infrastructurii favelelor", "educatie", "mai multe facilitati pentru petrecerea timpului liber", "recunoastere internationala" si "veselie".

Pentru a putea face fata acestei provocari de proportii epice, pentru autoritatile implicate a inceput deja numaratoarea inversa. Conform unui studiu facut de Ministerul Sportului, Jocurile Olimpice vor avea un impact de 90 miliarde de Reali asupra economiei braziliene. Investitiile vor genera crearea a peste 120 milioane de locuri de munca directe sau indirecte in perioada 2009-2016 si venituri in valoare de 130 milioane de Reali in perioada 2017-2027.

In ritm de samba si cu aer de carnaval, cu siguranta ca Jocurile Olimpice din 2016 vor fi de neuitat.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu