Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Concertul lui Seu Jorge de la Citibank Hall, Sao Paulo

Unul dintre principalii ambasadori ai Braziliei pe plan mondial este cu siguranta muzica. Marea varietate a stilurilor muzicale reflecta diversitatea culturala si etnica a populatiei. Ritmuri de forro, choro, frevo, bossa novasamba, axe sau sertanejo pot fi auzite pe strazi, in baruri, cluburi, restaurante sau sali de concerte. Pe langa aceste stiluri muzicale specifice, s-a dezvoltat mult in ultimii ani muzica jazz, tehno-rock, hip-hop, funk, pop si electronica.

Printre cei mai talentati si apreciati cantareti actuali ai Brazilei este Seu Jorge. Muzica sa este un amestec de ritmuri de samba cu rock, funk si reggae. Daca nu l-ati auzit inca cantand, poate il veti recunoaste in persoana lui Knockout Ned, (Mane Galinha, in versiunea originala), personajul pe care l-a interpretat in filmul ce portretizeaza violentele din zonele sarace (favelas) din Rio de Janeiro, Cidade de Deus. Albumele lui cele mai cunoscute sunt: Samba Esporte Fino (aparut sub numele Carolina in Europa), Cru si America Brasil.

Seu Jorge a sustinut la sfarsitul lunii septembrie o serie de 3 concerte la Citibank Hall, in Sao Paulo cu ocazia lansarii DVD-ul muzical America Brasil. Pentru doua ore si jumatate, el si invitatii sai au creat o atmosfera senzationala, cu multa bucurie si mult "swing". Pot spune fara ezitare ca a fost cel mai bun concert live pe care l-am vazut in ultimul timp! Mai mult, cu aceasta ocazie am descoperit un nou instrument, cuica, o toba braziliana ce se actioneaza prin frictiune si care este adesea folosita in samba. Sunetul acesteia este un scartait ce se opune timbrului vocal.


Cum Seu Jorge a crescut intr-o favela din statul Rio si nu a avut sansa de primi o educatie, spre sfarsitul concetului a tinut un discurs privind necesitatea dezvoltarii programelor educationale din zonele sarace ale Braziliei. Dedicandu-se imbunatatirii calitatii vietii din favelas, Seu Jorge personifica vechea zicala braziliana: "você pode sair da favela, mas a favela não sai de você".



In Sao Paulo exista zeci de sali de concerte cu oferte muzicale pentru toate gusturile. Creditcard Hall, Citibank Hall, HSBC Brasil, Auditorio do Ibirapuera, Via Funchal sau Sala Sao Paulo sunt doar cateva dintre acestea. Biletele pot fi cumparate online, prin intermediul site-urilor: www.ticketmaster.com.br sau www.ingresso.com.br. Pentru a afla mai multe despre concertele care au loc in Sao Paulo, puteti accesa:  http://www.cidadedesaopaulo.com/sp/en/concerts. Cele mai asteptate concerte ale acestui sfarsit de an sunt cele ale lui Pet Shop Boys, Sarah Brightman, Donna Summer, AC/DC si Evanescence.

Un comentariu:

  1. apropo de cuica,sunt niste versuri in cantecul Tribalistas-Carnavalia:
    "Cuíca gemeu, será que era eu, quando ela passou por mim"
    te-am adaugat in blogroll!

    RăspundețiȘtergere