Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

joi, 24 septembrie 2009

Galeria de arta a statului Sao Paulo (Pinacoteca do Estado)

Cel mai vechi muzeu din Sao Paul, Pinacoteca do Estado, se afla intr-o frumoasa cladire in stil neoclasic proiectata de arhitectul brazilian Ramos de Azevedo, autorul si altor doua cladiri importante pentru peisajul arhitectural paulistan, Teatrul si Piata Municipala. In anii '90, interiorul cladirii a fost transformat intr-un spatiu modern si rafinat de catre binecunoscutul arhitect Paulo Mendes de Rocha, proiect pentru care acesta a castigat in anul 2000 premiul Uniunii Europene pentru arhitectura contemporana, Mies van der Rohe. 

Colectia permanenta cuprinde aproximativ 7000 de lucrari reprezentative pentru arta braziliana a secolelor XIX si XX. Astfel, alaturi de sculpturile lui Vitor Brecheret, creatorul monumentului Bandeirantes, si picturile lui Almeida Junior, Anita Malfatti si Alfredo Volpi, veti putea admira tabloul lui Antonio Rocco, Os emigrantes, ce reda in culori povestea imigratiei italiene in Brazilia sau al lui Lasar Segall, Bananal, ce contextualizeaza imaginea taranului brazilian in mijlocul verdelui crud al livezii de bananieri la care munceste.

Pe langa colectia permanenta, la nivelul intai si doi al cladirii, se afla galeriile pentru expozitii temporare. Acestea gazduiesc in prezent o expozitie in premiera pentru America Latina cu 80 dintre lucrarile pictorului francez, Henri Matisse, o expozitie dedicata cubismului si o colectie de fotografii alb negru, adevarat documentar al orasului Sao Paulo.Pinacoteca do Estado de Sao Paulo
Praca da Luz, nr. 2, 01120-010 - Sao Paulo - SP
Telefon: (11) 3324.1000
Pret intrare: R$ 6, R$ 3 (pentru studenti si pensionari)
                   Sambata, intrarea libera.
www.pinacoteca.org.brIn perioada 5 septembrie - 1 noiembrie 2009, Pinacoteca do Estado de Sao Paulo gazduieste o expozitie temporara dedicata lui Matisse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu