Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

joi, 3 decembrie 2009

Hai la fructe tropicale!



Una dintre comorile cele mai de pret ale Braziliei sunt, fara indoiala, fructele tropicale. In fiecare zi turistii se minuneaza de varietatea si abundenta acestora. Un rasfat al simturilor, fructele tropicale pot fi intalnite peste tot, de la micul dejun al hotelurilor pana la tarabele vanzatorilor de la colt de strada. Ele se gasesc in bucataria braziliana sub cele mai ingenioase forme in majoritatea felurilor de bucate.

Poate va amintiti de Carmen Miranda, actrita si cantareata de samba braziliana cunoscuta in intreaga lume in anii '40 pentru identitatea sa vizuala, un cos cu fructe tropicale purtat ca si palarie. Icoane ale tropicalismului, exotismul Brazilei este astazi de neconceput fara aceste delicioase daruri ale naturii.

Barurile de sucuri de fructe proaspete, deschise de dimineata pana seara tarziu, sunt un bun punct de plecare pentru a cunoaste varietatea de fructe tropicale care se gaseste pe teritoriul Braziliei. Daca in zonele rurale  ale Brazilei fructele pot fi cumparate direct de la fermieri, in marile orase, cum ar fi Sao Paulo si Rio de Janeiro, fructele tropicale pot fi gasite neprocesate in supermarket-uri sau in pietele stradale.  

Fiind adevarate placeri tropicale de care fiecare persoana care ajunge in Brazilia trebuie sa se bucure, mai jos veti gasi o prezentare succinta a catorva fructe tropicale pe care le-am descoperit pana acum.

Chirimoya, Sugar Apple sau Fruta-do-Conde este adesea considerat unul dintre cele mai delicioase fructe din lume. Miezul bogat, cremos si dulceag face din chirimoya un excelent desert de fructe ce se mananca intotdeauna proaspat. Comercializarea sa este ingreunata de durata scurta de viata a carcasei motiv pentru care este greu de gasit in Romania.

Assai sau Açaí este o boaba similara coacazei negre de la un palmier care creste salbatic in Amazon. Are gust unic,dulceag. A devenit popular in ultimii ani pentru sucuri si inghetata. In Brazilia, este adeseori servit sub forma de crema rece intr-un castronas peste care se pune granola si diferite alte fructe la alegere, in special banane si capsuni. Sub aceasta forma poarta denumirea de açaí na tigela.

Cashew fruit sau Caju nu este un fruct adevarat ci doar pedunculul umflat la care sunt atasate nucile de acaju (cashew nuts). Caju este de culoare rosie, portocalie sau galbena, este bogat in vitamina C si poate fi consumat in stare proaspata sau in sucuri. Nucile de acaju sunt procesate si vandute in intreaga lume.

Barbados Cherry sau Acerola este un fruct mic, de culoare rosu intens, cu un continut de vitamina C de pana la 65 ori mai mare decat o portocala. Un singur fruct contine cerintele zilnice minime de vitamina C. Fructele seamana cu ciresele obisnuite si au o aroma usor acida.

Star Fruit sau Carambola este un fruct cu forma de stea originar din India care creste astazi pe toata suprafata Braziliei. Are culoare galbena si gustul unei combinatii de citrice, mar si prune. Este utilizat pentru sucuri sau mancat proaspat. Feliile in forma de stea sunt folosite in salate sau pentru a decora diferite bauturi sau mancaruri.

Jaboticaba sau Jabuticaba este un fruct nativ padurii atlantice din Brazilia, mic, rotund, de culoare neagra si asemanator cu strugurii ca si aspect si aroma. Pulpa fructului este alba, suculenta si dulce.

Guarana este un fruct mic, de culoare rosu aprins care se deschide atunci cand este copt pentru a dezvalui semintele sale mari si negre ce stau intr-o carcasa subtire de culoare alba. In acest stadiu fructul seamana cu un ochi. In mod traditional, semintele sunt prajite pentru mai multe ore apoi afumate pentru cateva luni la un foc foarte mic, moment in care acestea sunt gata pentru a fi tocate in pulbere. Pulberea este luata ca stimulent sau este folosita pentru a da aroma unor bauturi racoritoare si siropuri. Guarana are un continut mai ridicat de cafeina decat cafeaua sau ceaiul fiind utilizat ca afrodisiac sau tonic pentru a indeparta oboseala. Datorita acestui fapt, bautura racoritoare denumita Guarana face o concurenta serioasa bauturilor de tip Coca-Cola in Brazilia.

Jack-Fruit sau Jaca este cel mai mare fruct suportat de un copac din lume, putand ajunge sa cantareasca pana la 50 de kilograme. Partea exterioara a fructului este de culoare verde sau galbena atunci cand este coapta. Interiorul este format din parti comestibile mari si galbene, cu aroma de banane.

Guava sau Goiaba este un fruct zemos, dulce si putin acid cu gust de capsune si de pere. Miezul poate fi de culoare alba, galbena, roz sau rosie. Guava este o excelentă sursă de vitamina C si un afrodisiac demonstrat. Pasta de guava, denumita goiabada, formeaza alaturi de branza alba unul din cele mai delicioase deserturi braziliene, Romeu e Julieta.

Genipap sau Jenipapo este un fruct asemanator dar un pic mai mare decat smochina cu un continut ridicat de fier. Indienii obisnuiau in vechime sa-si picteze trupurile cu sucul care se scurge din acest fruct.

Passion Fruit sau Maracuja este un fruct oval, de dimensiuni mici sau medii, auriu, avand coaja lucioasa, fina si o textura a pulpei extrem de zemoasa, cu foarte multe seminte. Se gaseste in doua forme, dulce, gata de mancat, si acru, ideal pentru sucuri si dulceata. Brazilia este cel mai mare exportator din lume al acestui fruct nativ tropical.

Brazilian Cherry, Cayenne Cherry sau Pitanga este un fruct mic al unui copac nativ din padurea atlantica braziliana, numit "pitangueira" in portugheza. Fructul are o culoare rosu intens atunci cand este copt. Pitanga este bun pentru sucuri, lichioruri si dulciuri.

Rose Apple sau Jambo este un fruct originar din Malaezia si India, astazi cultivat in toate regiunile tropicale si subtropicale din lume. Are un gust dulce, usor acid si un miros de pere. In Brazilia se gasesc trei feluri de jambo: rosu, roz si alb.

Mango este un fruct originar din Filipine si India, avand o aroma delicioasa, dulce-acrisoara. Are marimea unei mingi de oina si o culoare galben intens. Este folosit in fabricarea sucurilor, ca si condiment pentru carne, pentru parfumuri sau pigmenti de culoare.

Papaia este un fruct mare, alungit si galben, cu multe seminte in interior. Are un gust dulceag si este mancat, de obicei, proaspat, scobind in fruct cu o lingura de desert dupa ce au fost indepartate semintele.

O prezentare extinsa a tuturor fructelor tropicale care cresc in Brazilia puteti gasi la urmatoarele adrese URL: http://www.todafruta.com.br/ sau http://www.ibraf.org.br/ .

2 comentarii:

  1. iulia, mai demult am vazut un blog al unei tipe care scrie in portugheza despre romania si bucuresti....dar nu mai gasesc. poti sa imi spui? bogdan gogu

    RăspundețiȘtergere
  2. îmi plouă în gură. fructele trebuie să fie delicioase

    RăspundețiȘtergere