Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

luni, 16 noiembrie 2009

Muzeul brazilian de sculptura (MuBE), Sao Paulo


Adeseori uitat de ghidurile de turism, Muzeul brazilian de sculptura (MuBe) este unul dintre cele mai frumoase spatii culturale din Sao Paulo si din Brazilia. Situat pe Avenida Europa la numarul 218, spatiul care gazduieste muzeul a fost proiectat de arhitectul  Paulo Mendes da Rocha in 1986.

Cladirea in sine este, probabil, cea mai interesanta sculptura din colectia sa. O structura de beton pe doua nivele terasate si conectate de pasarele adaposteste sali de expozitii, un auditoriu si un restaurant. Gradina ce o inconjoara, amenajata de arhitectul peisagist Roberto Burle Marx, gazduieste printre arbori tropicali si lacuri  miniaturale expozitii de sculptura in aer liber si, in fiecare duminica, un imens targ de antichitati, favorit al evaluatorilor si colectionarilor de arta.
 
MuBE are o istorie interesanta. A fost construit in urma luptei purtate de locuitorii din Jardim Europa, unul din cele mai bogate si mai frumoase  cartiere din Sao Paulo, impotriva construirii pe acel lot a unui spatiu comercial. 

Rod rar intalnit al prevalentei valorilor culturale asupra celor economice, MuBE este diferit de majoritatea muzeelor prin faptul ca nu detine o colectie permanenta ci doar cateva sculpturi expuse in aer liber. Acest lucru ofera insa multa flexibilitate. In acest spatiu unic au sansa sa expuna nu doar artisti nationali sau internationali consacrati ci si tineri artisti cu idei inovatoare fapt pentru care cele aproximativ 25 de expozitii temporare anuale atrag circa 80.000 de vizitatori. 

Pentru a se apropia cat mai mult de iubitorii de arta in toate manifestarile ei, la MuBE se organizeaza in fiecare duminica  la orele 16:00 recitaluri de pian iar, in timpul saptamanii, cursuri de sculptura, pictura si istoria artei. 

In aceasta luna se pot admira doua expozitii temporare: expozitia de fotografie aeriana a braziliencei Kika Lerner si expozitia "The Spirit of Boz" a artistului belgian Julien Frieoler. 

Muzeul Brazilian de Sculptura este deschis publicului de marti pana duminica intre orele 10:00 si 19:00. Intrarea este gratuita. Mai multe detalii pot fi gasite pe pagina web a muzeului: www.mube.art.br.

Un comentariu:

  1. ma impresioneaza placut tot ce tine de brazilia , orasele , muzica filmele istorice , entuziasmul actorilor ce interpreteaza roluri de intelectuali , personaje istorice , din diferite epoci si mai ales apropierea de sufletul nostru romanesc
    viorica n

    RăspundețiȘtergere