Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Brazilia - Alegeri 2010

In mai putin de o luna, pe 3 octombrie, brazilienii vor trebui sa mearga la vot. Pe cine vor alege ei? Batalia se va da intre Dilma Rousseff, candidata partidului muncitoresc (PT), Jose Serra, candidatul partidului socialist democrat brazilian (PSDB) si Marina Silva, candidata partidului verde (PV).

Sondajele de opinie divulgate incepand de saptamana trecuta arata ca Dilma Rousseff are un avantaj de cel putin 24 de puncte procentuale fata de candidatul opozitiei, Jose Serra. Aceasta echivaleaza cu 32,5 milioane de alegatori. In sondajul realizat de Datafolha, Dilma a obtinut 51% din voturi, Serra 27% si Marina Silva doar 11%. Conform tuturor sondajelor, Dilma va fi aleasa ca si presedinte din primul tur. 

Marele avantaj al Dilmei este faptul ca se bucura de sustinerea actualului presedinte si coleg de partid, Luiz Inacio Lula da Silva, care, la randul sau, se bucura de sustinerea a circa 80% din brazilieni. Aceste alegeri vor fi primele de dupa 1989 cand alegatorii nu vor avea numele lui Lula pe buletinul de vot. Cu toate acestea, chiar daca este afara din concurs, Lula este inca in joc prin colega sa de partid. Carisma si popularitatea sa este foarte posibil sa duca la alegerea primei femei presedinte a Braziliei.  

Pentru Dilma, aceste alegeri, reprezinta prima incercare de cucerire a unui post electiv. Principalul sau contra-candidat, Jose Serra, a fost guvernator si primar al orasului Sao Paulo si reprezentant al statului Sao Paulo in congresul brazilian. Serra are un doctorat in economie de la o universitate de prestigiu americana, Dilma este doar licentiata in economie iar Lula nu a terminat nici liceul. 

In ciuda acestor factori, Dilma va castiga alegerile. De ce? Poate din acelasi motiv pentru care si Lula a castigat acum 8 ani dupa multe incercari. In spatele discursurilor electorale pline de promisiuni exista un motiv destul de simplu.  Este vorba lupta de clasa. Jose Serra, chiar daca provine dintr-o familie saraca de imigranti italieni, a urcat pe scara sociala si a ajuns astazi sa fie vazut ca si reprezentant al clasei bogate a Braziliei. Dilma Rousseff, chiar daca provine dintr-o familie bogata de imigranti bulgari, prin afilierea cu partidul muncitoresc (PT) a ajuns sa fie vazuta ca si reprezentata a clasei de jos si de mijloc. Incapacitatea lui Serra de a comunica eficient cu acestia din urma s-a lovit de usurinta cu care Dilma relationeza cu acestia. Chiar daca politicile sociale ale lui Lula au fost menite sa estompeze aceasta diferenta de clasa sociala, bogatia a fost distribuita aproape in acelasi procent atat saracilor cat si bogatilor. Rezultatul este nul din punct de vedere sociologic. Gradul de satisfactie generala a ramas acelasi. 

Nu exista indoiala asupra faptului ca Dilma va castiga alegerile din octombrie. Ca si presedinte, ea va avea insa multe provocari. Economia Braziliei este preconizata sa aiba o crestere de 6,1% in 2010. Pentru a mentine o asemenea crestere, Dilma a afirmat ca va continua politicile economice ale lui Lula. Pe langa acestea insa, viitorul guvern va trebui sa reduca cheltuielile publice, birocratia si impozitele pe investitii si exporturi. Mai mult, viitorul presedinte va trebui sa adopte masuri urgente care sa permita Braziliei sa isi actualizeze infrastuctura pentru a face fata acelerarii cresterii economice. Daca Dilma va reusi sa faca toate acestea, ramane de vazut. 

8 comentarii:

 1. sa castige cel mai bun!!!!poporul brazilian merita ceva bun!!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. cine a castigat????

  RăspundețiȘtergere
 3. Impotriva tuturor asteptarilor, Dilma si Serra vor merge in turul doi pe 31 octombrie...

  RăspundețiȘtergere
 4. Iulia,
  Seu blog de bacana de mais :):)
  Um romeno que ama Brasil

  RăspundețiȘtergere
 5. Dupa turul doi, Dilma a castigat alegerile.

  RăspundețiȘtergere
 6. IULI,MOSUL SA ITI PUNA IN GHETUTE SANATATE SI UN GRAM DE NOROC!!!!!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 7. Multumesc, Floridecamp! Si tie sa ti le umple de bunataturi :-)

  RăspundețiȘtergere