Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

luni, 19 iulie 2010

Mica Japonie paulistana

Liberdade, cartierul japonez din centrul orasului Sao Paulo, aduna pe strazile sale cea mai mare comunitate japoneza din afara Japoniei. Daca alte orase mari precum New York, San Francisco, Londra, Vancouver sau Sydney au un Chinatown, Sao Paulo are ceea ce se poate numi - Japantown.

Totul a inceput in 1912 cand primii imigranti japonezi au ales sa locuiasca pe Rua Conde de Sarzedas datorita chiriilor ieftine. Dupa o istorie zdruncinata de participarea Japoniei in al II-lea Razboi Mondial, perioada in care imigrantii japonezeii au fost expulzati din casele lor din Liberdade, comunitatea nipona s-a inchegat in acest cartier infiintand scoli, reviste, muzee, restaurante si hoteluri.

Conform Institutului Brazilian de Geografie si Statistica (IBGE), in anul 2000 existau intre 1,4 si 1,5 milioane de persoane de descendenta japoneza in Brazilia, 49,3% dintre ei locuind in statul Sao Paulo. Chiar daca multi dintre acestia nu mai locuiesc astazi in cartierul Liberdade, isi mentin afacerile in aceasta zona. De-a lungul strazii principale stau atarnate lampile japoneze “Suzuranto” iar de o parte si de alta se intalnesc restaurante japoneze, alimentare cu produse nipone, baruri de karaoke si centre de arte martiale.

Mancarea este poate cel mai bun produs al cartierului Liberdade. Aici veti gasi nu numai unele din cele mai bune restaurante japoneze din oras la preturi foarte accesibile dar si restaurante chineze, coreene si, peste tot raspanditele, restaurante braziliene cu mancare la kilogram. Majoritatea meniurilor sunt scrise astazi in portugheza, japoneza si chineza - ceea ce arata influenta puternica pe care a avut-o in ultimii ani comunitatea chineza. Dintre restaurantele japoneze, va recomand Sendai si Aska pentru sushi si Lamen Aska pentru supe de taitei proaspeti. Un prilej bun de a degusta specialitati culinare japoneze, chineze si coreene este de a veni in Piata Liberdade dumineca dimineata atunci cand, de peste 35 de ani, are loc targul japonez - Feira Japonesa.

Tot in Liberdade veti intalni templul budist Busshinji - sediul scolii de budism Soto Zen din America de Sud, Muzeul Istoric al Imigratiei Japoneze in Brazilia (mai multe informatii puteti gasi pe site-ul: www.imigracaojaponesa.com.br/), magazinele Mini Kimono si Ikesaki Cosmetics, viaductul Guilherme de Almeida - care ofera o panorama impresionanta asupra orasului Sao Paulo, un McDonalds decorat in stil japonez si multe alte locuri care fac din acest cartier un loc ce merita a fi vazut.

O incursiune in Liberdade te transporta intr-o lume unica - lume in care ciresii in floare sunt impletiti cu arborii de cafea pentru a forma o tesatura japonezo-braziliana. Intr-adevar, astazi in Liberdade nu veti intalni gradini cu bonsai si orhidee, geishe indeplinind ceremonia ceaiului sau calugari budisti meditand. Liberdade se afla in mijlocul unei metropole imense si de necontrolat in care linistea poate fi gasita doar in spatele usilor inchise. Mancarea, felul in care arata strazile si localnicii sunt exemple clare ale interferentelor culturale. Ceea ce vezi astazi in Liberdade este felul cum descendentii imigrantilor japonezi au combinat cultura japoneza si braziliana formand ceea ce se poate chema “nipono-brazilianism”.

6 comentarii:

  1. sincer nu stiam.multumesc pt aceste informatii!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos gest de a ne arata si noua o particica din
    indepartata Brazilie unde ca vizitator isi dorea cu ardoare sa ajunga si unicul meu fiu,dar te rog sa-l primesti tu acum accesand pe Google Soarele vietii noastre Pusi.
    Multumesc mult pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  3. E O PLACERE SA CITESC BLOGUL TAU!!MUZICA DE CALITATE SI INFORMATII CATE SI MAI CATE.CHIAR DACA NU ADUCI O NOUA POSTARE IL DESCHID ZILNIC PTCA SUNT MARE IUBITOARE DE MUZICA BRAZILIANA,SI UNDE NU MAI PUI CA AM IMPARTASIT SI ALTORA ADRESA TA DE BLOG PT A CITI CEVA INTERESANT SI PENTRU AUDITIE.NUMAI BINE!!!TE INVIT SI PE BLOGUL MEU WWW.FLORIDECAMP27.WORDPRESS.COM

    RăspundețiȘtergere
  4. Floridecamp... blog-ul tau este plin de viata! Ma bucur ca te bucuri si de acest blog!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Iulia,

    Foarte documentat si instructiv blog-ul tau. Felicitari pentru idee.

    Anca
    Vancouver, BC

    RăspundețiȘtergere