In secolul XVIII, Brazilia era cel mai mare producator de aur din lume, trimitand anual circa 2 tone de aur catre tara mama, Portugalia. Goana dupa aur a determinat exploatarea masiva a acestui metal in perioada coloniala ceea ce a dus aproape la secatuirea minelor. Acest lucru a incercat sa fie evitat in cazul diamantelor si a altor pietrelor pretioase.
Legenda descoperirii campurilor de diamante braziliene spunce ca, spaland nisipul raurilor in cautarea aurului, indigenii si sclavii gaseau ocazional pietre cu forme ciudate pe care le considerau ca nu avand nici o valoare. Ca urmare, fie le aruncau, fie le foloseau la tinerea scorului la jocurile de carti. Abia in 1727, Bernardo da Fonseca Lobo, un locuitor din Minas Gerais care vazuse diamante neprelucrate in India, a luat cateva dintre acestea pentru a le vinde in Portugalia. Comerciantii europeni, care pana in acel moment cumparau diamante din India, au considerat ca aceasta descoperire va duce la scaderea pretului dimantelor pe care le aveau in posesie si, ca urmare, au raspandit vorba cum ca diamantele braziliene ar fi doar doar resturi ale pietrelor indiene, trimise catre Brazilia. Istoria va face dreptate insa diamantelor braziliene.
Bogatia si unicitatea subsolului brazilian au fost cu adevarat demonstrate in anii 90 cand a fost descoperit cel mai mare diamant rosu din lume, Moussaieff Red, de 5,11 karate, in regiunea Alto Paranaiba din statul Minas Gerais. In prezint, exista doar 30 de dimante rosii cunoscute ceea ce face sa fie comercializate la un pret ce depaseste 1,5 milioane dolari pe karat.
Brazilia a fost prima tara din vest care a produs diamante prin exploatarea depozitelor aluviale, fiind cel mai mare producator din lume pana la descoperirea minelor din Kimberley, Africa de Sud. Pietrele pretioase nu se limiteaza doar la diamante asa ca Brazilia este astazi unul dintre cei mai mari producatori si exportatori mondiali de pietre pretioase, al doilea cel mai mare producator de smaralde si singura sursa de topaz imperial si turmalina de Paraíba. Aceasta din urma este atat de rara si pura incat o piatra de 1 gram (5Karate) poate ajunge la un pret de 500.000 de dolari.
Diamantina, regiunea din Minas Gerais unde au avut loc cele dintai exploatari, si Rio Grande do Sul, statul unde imigrantii germani au descoperit primele depozite in 1827, sunt astazi zonele cu cele mai mari productii de pietre pretioase din Brazilia. Mai mult, in municipiul Salto Jacuí din Rio Grande do Sul sunt amplasate cele mai mari depozite din lume de piatra de agat. Alte state precum Bahia, Goiás, Pará si Tocantins au, de asemenea, mine de exploatare.
In ceea ce priveste, pietrele pretioase colorate, expertii spun ca mai mult de jumatate din productia mondiala provine din Brazilia. Acestea au inceput sa fie exploatate abia in 1950. In ciuda acestei perioade scurte de timp, multi consumatori se gandesc automat la Brazilia cand aud de pietre precum acvamarin, ametist, citrin sau turmalina.
Parcul industrial relationat pietrelor pretioase este destul de diversificat. Se estimeaza ca in prezent 2000 de companii braziliene se ocupa cu exploatarea sau slefuirea pietrelor, cu producerea de bijuterii si alte artefacte din pietre pretioase precum papagalul Macaw, cu placarea cu pietre a diferitelor obiecte sau cu activitati de export. In afara acestei industrii legale, exista un numar ridicat de companii informale si mestesugari, care traiesc in afara pietei, atat din producerea cat si din comercializarea produselor lor.
Cu toate acestea, si in ciuda faptului ca Brazilia se afla pe lista tarilor cu "diamante aflate in conflict", existand indicii potrivit carora este utilizata ca si punct de trecere catre Europa a pietrele africane, industria braziliana a pietrelor pretioase se bucura de incredere la nivel mondial si este in continua crestere. Brazilia exporta masiv pietre pretioase in principal catre Hong Kong, India, China, Statele Unite, Germania, Japonia, Italia, Israel, Emiratele Arabe Unite si Thailanda.
Producatori de bijuterii cu renume precum H. Stern, Vivara si Amsterdam Sauer, au creat o imagine pozitiva in exterior. H. Stern, spre exmplu, este una dintre primele 10 cele mai mari companii producatoare de bijuterii din lume, avand 160 de magazine deschise in 12 tari si vanzari anuale de aproximativ 500 de milioane de dolari.
Mergi in Brazilia? De la bunicuta sau matusa ta sofisticata si pana la soferii de taxi, toti te vor sfatui sa-ti cumperi o piatra pretioasa. Au dreptate. De la cativa zeci de dolari pana la miloane, Brazilia ofera cea mai mare varietate de pietre pretioase din lume. Exista o piatra pretioasa pentru fiecare.
Mai multe informatii privind industria braziliana a pietrelor pretioase puteti gasi accesand urmatoarea adresa URL:
http://www.ibgm.com.br/. In fiecare an in Brazilia are loc un imens targ al pietrelor pretioase. Mai multe informatii in acest sens puteti gasi la urmatoarea adresa URL:
http://brazilgemshow.blogspot.com/.