Bine ati venit!

Pe buna dreptate se spune ca ceea ce e mai frumos in Sao Paulo se afla in spatele usilor inchise. Prin intermediul acestui blog va voi invita sa deschidem impreuna usile muzeelor, galeriilor, restaurantelor, magazinelor si ale salilor de concerte. Pornind de aici vom descoperi Amazonul, Pantanalul, plajele cu nisip alb, apa cristalina, palmieri si cocotieri de pe coasta de est, Rio de Janeiro, cascadele Iguacu si alte locuri care inca din anul 1500, cand primul explorator portughez, Pedro Alvares Cabral, a patruns pe teritoriul Braziliei, au fascinat calatorii si au atras un numar imens de imigranti.

Cunoscand istoria, economia si cultura acestei tari vom intelege de ce Brazilia se afla astazi in randul asa numitelor economii emergente - statele BRIC (Brazilia, Rusia, China si India) si de ce, chiar in aceste momente, presedintele Brazilei, Luiz Inácio Lula da Silva, este primul sef de stat care se adreseaza celei de-a 64 Adunari Generale a ONU.

Nu in ultimul rand, vom cunoaste oamenii care traiesc pe aceste meleaguri, fie ei africani, libanezi, sirieni, japonezi, europeni, amerindieni sau metisi.

miercuri, 16 iunie 2010

Brazilia, de la masini sportive la dube hippy

E sambata. Sao Paulo sufera de un trafic mai putin intens. Paulistanii isi scot la plimbare masinile de weekend. In zona de sud a orasului, masini de epoca renovate si masini sportive de ultima generatie isi etaleaza frumoasele linii. Le vei vedea parcate in fata restaurantelor si teraselor sau trecand pe langa tine in trompa. 


In timp ce unii se distreaza, altii lucreaza. Masinile lor ruginite, scartaind din toate incheieturile sunt, in cea mai mare parte, vechile dubite Volkswagen 2. Ele livreaza marfa sau stau pe post de pravalie la intersectiile strategice din oras. Inauntru gasesti de la fructe si maturi la copii dormind la umbra.


Aceasta este Brazilia. Tara in care antipozii lumii de astazi convietuiesc in armonie. Saracii cu bogatii, evreii cu arabii, indigenii cu colonizatorii, masinile sportive cu dubele hippy. Poate ca clima tropicala ii face pe toti mai toleranti...

Industria constructiilor de masini din Brazilia este insa astazi in mare viteza. Poate ca, in curand, dubita hippy va prinde din urma daca nu o masina sportiva macar un Fiat.

Aceasta crestere se vede mai ales in Sao Paulo iar un exemplu perfect il reprezinta Avenida Europa, un bulevard din regiunea Jardins faimos in intreaga America Latina pentru multitudinea reprezentantelor de masini. Pe o distanta de doar circa 1000 de metri vei gasi dealerii Audi, BMW, Mercedes-benz, Lamborghini, Porsche, Jaguar, Bentley si Astom Martin. Pe langa aceste marci de renume vei gasi si dealeri mai accesibili precum Citroen, Subaru, Mitsubishi Motors, Kia Motors, Hyundai, Suzuki si Smart. In plus, cateva magazine cu masini de lux vand marci exclusive variate  precum Platinuss, Lotus, Pagani si Spyker. Pe aceasta pasarela stradala manechini sunt masinile iar paparazzi sunt iubitorii de automobile. In cele din urma, a visa nu costa nimic...

Brazilia nu este insa doar piata de desfacere a acestor marci ci si un producator de masini de talie mondiala. Toyota, Volkswagen, Chevrolet, Ford, Fiat,  Mercedes Benz, Nissan, Renault, Peugeot, Citroën, Honda, Hyundai, Chrysler si Audi produc masini in Brazilia. Dintre producatorii brazilieni, Troller este cel mai de success, vanzandu-si modelele T4 si Pantanal pe intreg teritoriul Americii de Sud si al Africii.

Dupa o crestere de 11% in 2009, cu 3,14 milioane de masini vandute datorita reducerii accizelor, in acest an industria braziliana a constructiilor de masini preconizeaza o alta crestere de 10%. Aceste cifre sunt cu atat mai impresionante cu cat in Statele Unite vanzarile au scazut cu 40% in 2009 iar un Romania cu 52%.

Astazi Brazilia, surclasand Germania, este pe punctul de a deveni cea de-a IV-a cea mare piata auto din lume dupa China, Statele Unite si Japonia. Acest avans reflecta migratia capacitatilor de productie si investitiilor dinspre pietele dezvoltate saturate inspre pietele emergente.

In Brazilia, masinile sunt taxate masiv de catre stat ajungand sa aiba pret dublu fata de Europa sau Statele Unite. In aceste conditii, o scadere mica a accizelor a dus la o explozie in vanzari. Daca la aceasta se adauga tendinta de crestere a nivelului de trai, la cei 180 de milioane de locuitori, a vinde 3 milioane de masini pe an este doar inceputul...